Contact

Vul hier je gegevens in en we nemen contact met je op

DeenKoopmans is een groep van specialisten in commercieel vastgoed. Bekijk hier onze specialismen:

Pakket

Energieregelgeving vastgoed

We kunnen ons voorstellen dat je als eigenaar, verhuurder, huurder of gebruiker van een bedrijfspand niet meer precies weet hoe je door de bomen het bos kunt zien. Er is een ingewikkeld pakket aan regels en normen, energielabels en keuringen. En dan zijn er nog de uitzonderingen en de regelgevingen die elkaar (deels) overlappen. Hoe zorg je dat je daar op een zorgeloze, efficiƫnte manier aan blijft voldoen? Met het beoogde effect: op een duurzame manier besparen. Zodat de operationele kosten omlaag kunnen en bovendien de waarde van je vastgoed hoger wordt.

Stappenplan

Bij DeenKoopmans werken we met een vast stappenplan:

  1. We inventariseren de stand van zaken. Welke wetgeving geldt er in jouw specifieke situatie. Per gebouw, of voor de hele portefeuille.
  2. We kijken naar de vastgoedplannen die je toch al had. Het kan geen kwaad om de energiebesparende maatregelen die nodig blijken te zijn, te combineren met de al geplande onderhoudswerkzaamheden, renovaties of vervangingen.
  3. We maken samen een integrale ‘routekaart’. Dat wil zeggen: van een meerjarenonderhoudsplanning maken we een werkelijk duurzame meerjarenonderhoudsplanning.
  4. Nu je die duurzame routekaart eenmaal hebt, blijven we je begeleiden bij de uitvoering. Als het nodig is, scherpen we de plannen aan. Ook weer gebaseerd op onze ervaring bij anderen die aan verduurzaming doen.

Wetgevingen Energiebesparing

Bij de inventarisatie en het opstellen van de plannen houden we rekening met de volgende wettelijke bepalingen:

  • Informatieplicht voor ondernemers: Verbruikt je Wm-inrichting per jaar 50.000 kWh elektriciteit of meer? Of 25.000 m3 gas? Dan moet je bij de overheid melden welke energiebesparende maatregelen je genomen hebt.
  • Europese norm EED: Voor alle grote organisaties geldt: de vierjaarlijkse energie-audit EED is verplicht. Groot wil zeggen: 250 fte of een omzet van 50 miljoen en 43 miljoen balanstotaal. Met deze audits verzamelen we systematisch informatie over energieverbruik. De uitkomst kan leiden tot kostenbesparende adviezen over duurzaamheid.
  • Energielabel C. Verplicht vanaf 2023 voor elk kantoor groter dan 100 m2. In de praktijk betekent dat: voldoen aan een energie-index van 1,3 of beter. Deze verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit.
  • Wet milieubeheer Activiteitenbesluit. Voor grote bedrijven en instellingen (inrichtingen) is het wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen, met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Groot wil zeggen: bij een verbruik van 50.000 kWh elektriciteit of meer, of 25.000 m3 gas.
  • Energiebewaking en registratie. Bij een verbruik van 25.000 m3 aardgas is het verplicht om energiestromen te monitoren en bewaken. DeenKoopmans helpt bij het in kaart brengen van energiestromen.
  • Maatregelen EML-standaard. Energiebesparingsmaatregelen voor 19 bedrijfstakken. Verplicht, met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

Benieuwd of we jou ook van dienst kunnen zijn?

Adviesgesprek aanvragen Ga terug
trees-3410836_1280
silhouette-1831089_1920
Deenkoopmans arrow icon-close icon-plus icon-linkedin